Den glade gris – tips til god dyrevelfærd i din besætning

Eveline Willems er Regional Veterinary Manager i Europa, Norden, Rusland, Asien og Afrika. Hun er en del af Topigs Norsvins globale tekniske supportteam. Teamet bidrager med support til kunder for at minimere sundheds- relaterede problemer, der begrænser avlsdyrenes genetiske potentiale.

Grisens velbefindende understøtter en maksimal præsentation og begrænser unormal adfærd.

Tips til den glade gris:

  1. Grise er sociale dyr. Hvis det er muligt bør de gerne holdes i grupper. Sørg for, at der er tilstrækkeligt med drikke- og ædepladser, så de kan æde og drikke sammen.
  2. Sørg for at foderblandingen passer til grisens næringsstofbehov og tildel rigeligt vand. Kontrollér regelmæssigt, om det tildelte foder opfylder kravene som står beskrevet i fodermanualerne og at vandet er af god kvalitet. Behovet kan være højere end hvad du forventer, da en slagtegris vokser hurtigere og har en høj foderudnyttelse eller når soen har en høj mælkeproduktion.
  3. Nutidens hurtigtvoksende gris, har behov for et andet staldklima end for 15 år siden. Kontakt en ventilationsspecialist mindst to gange årligt, for at kontrollere om klimaet passer til grisens behov.
  4. Grise er kloge og nysgerrige dyr. Sørg for at tildele rode- og beskæftigelsesmateriale for at undgå unormal adfærd.
  5. Grise er ekstremt følsomme overfor krybestrøm. Kontrollér altid om der skulle være krybestrøm hvis grisene underpræsterer eller udviser unormal adfærd.

Del denne post: