Er vi nødt til at genoverveje genetisk selektion?

For nylig offentliggjorde magasinet Pig Progress en interessant artikel af Marcello Marchesi. I denne artikel spurgte han verden: Skal vi grundlæggende genoverveje vores genetiske selektion hos grise?

Kort fortalt er Topigs Norsvins svar på Marcellos spørgsmål: Nej.

Vi forudsagde alle de problemer, han nævner for næsten to årtier siden og indførte derfor balanceret avl. Det betyder, at vi ikke altid vælger det økonomisk optimale, men finder den rette balance mellem økonomi, dyrevelfærd, lavt pasningskrav og samfundsmæssige bekymringer.

Blog af Hans Olijslagers, CTO Topigs Norsvin

Jeg vil kort svare på de fire tendenser, som Marcello beskriver i Pig Progress-artiklen:

Dødelighed før fravænning

I 2001 introducerede Topigs Norsvin en protokol for vitalitet, patteoptælling og vejning af pattegrise. Avlsværdier for søernes moderegenskaber og pattegrise vitalitet blev udviklet. Grundlaget for vores avlsmål hos søerne er, at hver ekstra pattegris, der fødes, skal fravænnes ved soen. En stigning i dødfødte smågrise er ikke acceptabel for os. Takket være denne tilgang er pattegrisens overlevelse steget.

Rygspæk og smag

Topigs Norsvins afbalancerede avlskoncept inkluderer de ønskede gevinster for kødkvalitetsegenskaber. Der er udviklet et fænotypebestemmelsesprogram til kvalitetsegenskaber for at undgå problemer som dryppetab, lavt indhold af intramuskulært fedt og farveproblemer.

I 2006 blev NIRS-fænotypebestemmelse for kødkvalitet introduceret, og i 2008 blev Topigs Norsvin det første genetiske firma, der brugte CT-scanning for at sikre slagtekroppens kvalitet. Storstilet testning af søskende og dissektion af slagtekroppe for at estimere mere end 20 kødkvalitetsegenskaber.

Topigs Norsvin var det første selskab til at implementere selektion mod ornelugt i alle sine linjer. Ornelugten faldt med mere end 50%, hvilket resulterede i langt færre slagtekroppe med ornelugt på slagterierne.

Omkostningerne ved halthed

Topigs Norsvin har været ejet af landmænd i mere end et århundrede. Vores landmænd har brug for en god organisation og har brug for at arbejde med robuste dyr, der kræver minimal pleje og er nemme at håndtere. Dette afspejles i vores avlsmål. Vurdering af benkvalitet og bevægelsesscore på avlsbesætningerne, kombineret med CT-scanning for osteochondrose og skulderproblemer, giver robusthed. Resultat: Søernes levetid øges.

Brok og andre genetiske defekter

Hos Topigs Norsvin defineres genetiske defekter som et mål i selektionsindekset. Forbedrede genomiske forholdsmatrixer har drevet den genetiske respons på genetiske defekter hurtigere i den ønskede retning, så hele kuld ikke behøver at blive kasseret som tidligere.

Fuld genotypebestemmelse forbedrer vores viden om arvelige mutationer i DNA og giver os ekstra selektionsværktøjer for at undgå genetiske defekter. Vi vil snart gå ind i en æra med forudsigelse af fænotyper baseret på genotyper i vores database.

Vores kunder kan tydeligt se resultaterne af Topigs Norsvins tilgang. For eksempel flere fravænnede grise, lavere udskiftningsprocent, mere robuste grise, lavere dødelighed og øget effektivitet.

For at lære mere om Topigs Norsvins balancerede avlsprogram kan du downloade vores Corporate Sustainability Report.

Hans Olijslagers
CTO Topigs Norsvin

https://www.pigprogress.net/Health/Articles/2020/8/Four-good-reasons-to-rethink-genetic-selection-615102E/

Del denne post: