Tips til fodring af TN70 soen omkring faring

Catalin Nicolaiciuc er Global Feed Specialist i afdelingen Global Nutrition Services hos Topigs Norsvin. Teamet af specialister rådgiver kunder, samt foderproducenter og rådgivere vedrørende ernæringsmæssige behov for at udnytte genetikkens fulde potentiale. Ernæringsbehovet for den moderne so har ændret sig, og i dag er vi nødt til at være mere opmærksomme, når der er en periode med foderændringer, som tidspunktet omkring faring.

Catalins tips til fodring af TN70 soen omkring faring:

  1. Flyt søerne i farestalden 5-7 dage før forventet faring og kontrollér, at de får den rigtige foderblanding og den korrekte mængde.
  2. Brug en overgangsblanding i dagene omkring faring hvis det er muligt. Tildel foderblandingen fra tidspunktet hvor soen ankommer til farestalden til 2-3 dage efter faringen. Hvis dette ikke er muligt, skal du sørge for, at der er en gradvis overgang af råvarer i foderskiftet fra drægtigheds- til farestaldsblandingen.
  3. En god overgangsblanding bør fokusere på en glidende overgang af råvarer fra drægtigheds- til farestaldsblandingen, samt elektrolytbalance og optimal fibersammensætning.
  4. Korrekt foderindtag er afgørende. En høj foderkurve kan føre til problemer som farefeber/MMA mastitis(yverbetændelse), metritis (børbetændelse), agalactia (mælkemangel). Et lavt foderindtag kan føre til forstoppelse, lavt energiindtag, der fører til en forlænget faring, hvilket resulterer i flere dødfødte.
  5. Ubegrænset adgang til vand er altafgørende, da et begrænset vandindtag kan føre til forstoppelse, dehydrering og der er muligvis en sammenhæng til forekomsten af prolaps.

Del denne post: